Perämeren kierros

13.09.2024 klo 14:56
Joensuun Pohjola-Norden järjesti jäsenmatkan Itä-Suomen alueen jäsenille 27.–

31.8.2024. Matkalle saimme 35 osallistujaa Joensuusta, Liperistä, Kuopiosta, Varkaudesta ja Siilinjärveltä. Viiden päivän aikana nähtiin ja koetiin paljon akselilla Tornio–Haaparanta–Luulaja–Skellefteå–Uumaja–Vaasa–Isokyrö.

1. päivä 

 

Pidimme lounastauon Iisalmessa, ravintola Raatihuoneella. Komea Raatihuone on historiaa henkivä uusrenessanssityylinen rakennus, joka on alun perin valmistunut reaali- ja porvarikouluksi vuonna 1899. Lounaan jälkeen moni vieraili Iisalmen torilla ja kauppahallissa. 

Raatihuone ja tori

Raatihuone ja tori

Torniossa majoituimme Boutique Hotel Mustapartaan, jonka Mustaparran Päämaja -ravintolassa meillä oli yhteinen illallinen Lapin herkkujen kera. Illalliselle osallistui Tornion yhdistyksen hallituksen jäsen, Hannu Alatalo. Hannu toi Tornion terveiset ja esittele suomentamaansa teosta, haaparantalaisen kirjailija Olof Hederydin romaania Iisak Mustaparta Bottensvikspiraten.  

Hannu Alatalo ja Sinikka Marila

2. päivä 

 

Aamiaisen jälkeen teimme lyhyen kävelykierroksen Tornion keskustassa, vierailimme muun muassa jääkäri- ja Kojamo-veistoksilla. Kojamo on taiteilijapari Pekka ja Teija Isorättyän teos, vapaata rajajokea, Tornionjokea, symboloiva aiheinen veistos, joka valmistui 2021 juhlistamaan 400-vuotiasta Torniota. 

Läpinäkyvä lohiveistos on 15 metriä pitkä, neljä metriä korkea ja painaa viisi tonnia. Se rakentuu yhteen hitsatuista terässylintereistä. Kojamo-veistos yhdistää asiat, joista Tornio elää: teräksestä ja lohesta. Tornionjoki on Euroopan suurin vapaana virtaava lohijoki, ja Outokumpu Oyj:n Tornion terästehdas Röytässä on suurin työnantaja. 

Kojamo

Kojamo

Ennen ajomatkaa Luulajaan pysähdyimme Haaparannan toriaukiolla. Tunnetuin rakennus torilla on pitkän historian omaava, vuonna 1900 avattu Haaparannan kaupunginhotelli, joka on sekä Suomen että Ruotsin Lapin vanhin hotelli. Kulman takaa löytyi pieni idyllinen konditoria, johon moni ehti aamupäivän fika-hetkelle tai nouti bussiin Haaparannan omaa nimikkopullaa maisteluun. 

Luulajan vierailimme Gammelstadin kirkkokaupungissa, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Gammelstadin kirkkokaupunki on parhaiten säilynyt esimerkki Pohjois-Skandinavialle ominaisesta kirkkokylästä tai kirkkotupa-alueesta. Kohteessa on keskiaikainen kirkko, jonka ympärillä sijaitsee yli 400 pientä punaista mökkiä. Kapeat mukulakivikadut luovat historiallisen maalaismaiseman. 

Luulaja & Gammelstads

Nederluleån kirkko on Norrlannin suurin keskiaikainen kirkko (vihitty käyttöön 1492)

Saarnastuoli ja muistotaulut ovat Nils Jacobsson Fluurin tekemiä 1700-luvun alkupuolella (saarnastuolista oli hyvä kuva). Taustalla näkyvä alttarikaappi on yksi Ruotsin hienoimmista. Se rakennettiin noin vuonna 1520 Antwerpenissä ja kuvaa Kristuksen kärsimyshistoriaa.

Babtistien kappeli torin laidalla toimi majatalona. Babtistiseurakunta osti sen itselleen vuonna 1908 ja uudisti kappeliksi. Nykyisin rakennuksessa toimii vierailukeskus, näyttelyitä ja kahvio. (kuvissa valkoinen, 2-kerroksinen rakennus)

Kirkkokaupungissa tapasimme Föreningen Norden Luleån hallituslaisia, jotka ystävällisesti järjestivät meille opastun kierroksen varsin pittoreskissa ympäristössä. Nautimme yhdessä husmanskost-tyylinen lounaan alueella sijaitsevassa viehättävässä Restaurang Kaptensgårdenissa historiallisessa puutalossa. Lounaan jälkeen matkalaisilla oli hyvin aikaa tutustua maailmanperintökohteeseen itsenäisesti: vierailukeskuksessa, näyttelyissä, ja käsityölaispuodeissa.  

Kaptensgårdenin julkisivu

Luulajan PN:n hallitus

3. Päivä 

Hotelliaamiaisen jälkeen siirryimme bussilla Luleå Central -rautatieasemalla, josta käsin teimme kävelykierroksen Luulajan keskustassa keskeistä ostoskatua, Storgatania, pitkin Stadparkeniin, jossa tutustuimme Luulajan tuomiokirkkoon.  

Matka jatkui Norrbottenista kohti Västerbottenin lääniä ja Skellefteåta, jossa vierailimme Nordanån alueella. Kyseessä on viehättävä puisto- ja kulttuuriympäristöalue Skellefteälvenin luonnonkauniissa rantamaisemissa. Alueella sijaitsee monia historiallisia rakennuksia ja Skellefteån museo.  

Nautimme yhteisen lounaan Nordanågården Bistrossa, joka sijaitsee vuonna 1868 valmistuneessa alueen päärakennuksessa. Tarjolla oli varsin perinteinen ruotsalainen klimppisoppa. Saavuimme hyvissä ajoin Uumajaan, jossa ilta oli varattu omatoimiseen tutustumiseen kaupungissa. Ajomatkalla moni huomasi Burträskin tieviitan. Burtträskin meijeri valmistaa västerbottenjuustoa, jota moni Uumajan ravintoloista tarjoili mitä moninaisimmissa muodoissa. 

4. päivä 

Uumajasta siirryimme Uumajanjoen suulla sijaitsevaan Holmsundin satamaan, josta risteily Wasalinen modernilla Aurora Botnia -aluksella Vaasaan. Moni kiertomatkalaisista oli varannut ennakkoon runsaan Saaristolaispöytä-ruokailun, joka on varustamon ylpeys. Illalla Vaasassa tapasimme Mustasaaren nordisteja. 

Ruokailua Köksbaren-ravintolassa

Ruokailua Köksbaren-ravintolassa

Sinikka ja Mustasaaren edustus

5. päivä 

Aamiaisen jälkeen vierailimme Vanhan Vaasan kaupunginosassa, jossa meillä oli opastettu kierros. Näimme Mustasaaren kirkon (aiempi hovioikeus) sekä Pyhän Marian kirkon, kellotapulin, triviaalikoulun ja raatihuoneen rauniot.  

Vierailimme Vanhan Vaasan museossa, jossa tutustuimme Vaasan historiaan ennen vuoden 1852 paloa, joka tuhosi ison osan silloisesta Vaasan kaupungista. Museo sijaitsee Wasastjernan talossa, jonka rakennutti vuosina 1780–81 laivanvarustaja, kauppias ja valtiopäivämies Abraham Falander (1746–1815), aateloituna Wasastjerna. Se oli kaupungin ainoa yksityinen kivitalo, joka säilyi palossa. 

 

Kierros päättyi Alkulan tilalle. Alkulan puiston ympäristössä on monipuolista kulttuurihistoriaa, joka on sekoitus eri aikakausista aina 1700-luvulta nykypäivään. Alkulan kartano toimi alun perin vuodesta 1773 Abraham Falanderin tupakkaviljelmänä. 

Vanhasta Vaasasta bussimatkamme jatkui Isoonkyröön. Kyrö Distilleryn vierailukeskuksessa nautimme runsaan lähiruokalounaan. Ruokailun jälkeen tutustuimme vierailukeskukseen, tislaamon ympäristöön, tislaamokauppaan ja läheiseen Perttilän riippusiltaan. Ennen kotimatkaa pysähdyimme vaikuttavalla Napuen taistelun muistomerkillä.