23.3. Pohjolan päivänä toteutettiin virtuaalinen, kaikki Pohjoismaat kattava liputus torilavan videotaululla. Paikalla oli hallitus, muutamia jäseniä ja Ruotsin kunniakonsuli Esa Kärnä.
Toteutuksen mahdollisti Kaupunkikeskustayhdistys Virta. Kirjastolla oli esillä pohjoismaisia kirjoja, ja se tiedotti myös sivuillaan päivästä.
Pohjolan pidot oli suunniteltu järjestettäväksi lauantaina 27.3., mutta ne jäivät pitämättä heikentyneen koronatilanteen ja yleisörajoitusten takia.
31.5. Hautakivien kertomaa -kävelykierros järjestettiin Joensuun Matkailuoppaiden Anna-Mari Pelkosen vetämänä. Osallistujia oli 16. Tilaisuus oli erittäin kiinnostava, ja se toteutettaneen myöhemmin uudelleen.
28.8. Mahdollisuuksien tori -tapahtumaan Joensuun torilla yhdistys osallistui omalla esittelypöydällään. Yleisö vastasi Pohjoismaa-tietovisaamme, ja jaoimme Itä- Suomen uusinta aluelehteä.
9.–12.9. Yhdistys sai vieraita ystävyyskaupunki Linköpingistä Ruotsista. Kuvataiteilija Anne De Geer ja hänen puolisonsa lehtori Lennart Gustafsson tutustuivat Joensuun kaupunkiin, taide- ja kulttuuritiloihin sekä Kolin kansallispuistoon. Vierailukohteita olivat Taidemuseo Onni, Pohjois-Karjalan museo Hilma sekä Joensuun Taideyhdistyksen näyttelytila Ahjo. Kaupunki tarjosi kaupunginjohtaja Kari Karjalaisen ja vs. kulttuurijohtaja Leena Hoppanian isännöimän lounaan sekä kustansi vieraille opastetun museokierroksen.
10.9. Anne De Geer kertoi suomalaissyntyisestä kuvataiteilija Hildur Hultista, josta hän on ollut kokoamassa kirjaa. Hän esitteli myös omaa valokuva- ja kuvataidetuotantoaan. Lennart Gustafsson kertoi Linköpingin ajankohtaisia kuulumisia. Tämä avoin yleisötilaisuus pidettiin kirjaston Muikku-salissa.
13.11. Ystävyysseuramessut järjestettiin perinteisesti Isossa Myyssä. Viisitoista yhdistystä osallistui. Yhdistyksemme jakoi Itä-Suomen uusinta aluelehteä 2021-2022, möimme puisia dalahästejä, gluteenittomia pipareita ja Oriflamen Swedish Spa -saippuaa. Yleisöä houkutteli tänä vuonna eniten arpajaisemme, joilla kartutimme hieman kassaamme.
Välitimme messujen tämänvuotisille järjestäjille toiveita seuraavaa vuotta varten. Messujen tila Isossa Myyssä mm. osoittautui ahtaaksi yhdistysten näkyvyyden kannalta.
15. - 21.11. Pohjoismaisen kirjallisuusviikon vuoden 2021 teemana oli ”Unelmia ja kaipausta Pohjolassa”. Tarkoitus oli huomioida myös Ahvenanmaan itsemääräämisoikeuden lähestyvä 100-vuotisjuhla. Teemakirjana oli Sally Salmisen teos Katrina, joka kertoo pohjanmaalaissyntyisen Ahvenanmaalla eläneen naisen tarinan.
Lähetimme myös kouluille tietoa viikosta ja nuorten teemakirjasta, joka oli Karin Erlandssonin Helmenkalastaja (Pärlfiskaren).
15.11. Ääneenlukuilta ”Kura skymning” järjestettiin Piparkakkutalossa. Aila Ollikainen kertoi Katrina-kirjasta ja esitteli muutakin ahvenanmaalaista kirjallisuutta. Tarjoilimme myös Ahvenanmaan pannukakkua ja omenahilloa. Osallistujia olimme toivoneet enemmänkin.
19.11. Koristelimme yhdistyksen nimikkojoulukuusen kävelykadulle Kaupunkikeskustayhdistys Virran kutsusta, nyt toista kertaa.
20.11. Vierailu taidekauppias Pauli Sutisen luona Polvijärvellä; yhdistyksen ja Svenska klubbenin edustajia tutustui mielenkiintoisiin kirjoihin ja tauluihin, joita halukkaat saivat myös ostaa.
13.12. Lucian päivän tilaisuus, de vackraste julsångerna, toteutettiin Joensuun ev.lut. kirkossa yhteistyössä seurakunnan kanssa. Lauloimme kauneimpia joululauluja Lähetysseuran julkaiseman ruotsinkielisen lauluvihkon pohjalta. Lucia-kulkueen toteutti Rantakylän normaalikoulu. Yli sata osallistui tilaisuuteen.
Kuukauden pohjoismainen elokuva -näytöksiä elokuvakeskus Tapiossa oli sekä kevät-
että syyskaudella tiistaisin:
16.2. Beware of Children (norj.), 16.3. Kohti ääretöntä (ruots.), 13.4. Uncle (tansk.), 4.5. Pako rajan yli (norj.), 28.9. Yhdet vielä (tansk.), 26.10. Elämää kuoleman jälkeen (suom.), 16.11. Alma (isl.), 7.12. Toivo (norj.)
Itä-Suomen 3. aluelehti (2021-2022) toimitettiin yhteistyössä liiton kanssa. Toimituskunnassa yhdistystämme edusti Aila Ollikainen. Kirjoitimme lehteen kuusi artikkelia ja hankimme kolme ilmoitusta. Lehti valmistui kesän alussa, ja sitä jaetaan edelleen markkinointi- ja jäsenhankintatarkoituksiin. Liitto tuotti ja lähetti kaikille jäsenille vuonna 2021 vain yhden valtakunnallisen lehden. Pääsihteerin talousrikosepäilystä liitolle aiheutunut vaikea tilanne ei mahdollistanut normaalia julkaisu- tai tiedotustoimintaa vuoden aikana.
Muuta
Yhdistys lähetti syyskuussa kaksikymmentä kysymystä sisältävän kirjeen liiton johdolle koskien pääsihteerin paljastuneen talousrikousepäilyn aiheuttamaa epätietoisuutta jäsenistön keskuudessa. Saimme asialliset ja selkeät vastaukset. Kirjelmän vastauksineen lähetimme myös muiden yhdistysten puheenjohtajille. Tästä toiminnasta saimme runsaasti positiivista palautetta.
Liiton vaikeutuneen taloustilanteen johdosta emme saaneet kuluneelta vuodelta jäsenmaksuosuuksien tuloutusta, mikä näkyy aiempaa pienempinä yhdistyksen tuloina.
Muistimme lahjakortilla hallituksen jäsenyyden ja taloudenhoitajan tehtävänsä lopettanutta Sanna Pitkästä.
Kirsti Relanderin, entisen Pohjola-Norden-aktiivin poismenon johdosta muistimme Veijo ja Kirsti Mannelinin rahastoa.
Hallituksen jäsen Mikko Honkanen osallistui Joensuun Suomi-Amerikka-yhdistyksen 75-vuotisjuhlaan 27.11.
Ruotsin kunniakonsuli Esa Kärnä järjesti 15.12. glögitapaamisen hallituksen jäsenille.
Joensuun Pohjola-Norden ry:n hallitus